Sivut

2.11.2009

Saippuaa


Tämän syksyn buumi on kuulemma käsinvalmistetut saippuat. Vaikutusta on varmasti Anu Harkin Ratula-ohjelmalla, jossa hän valmisti ihanaa kahvisaippuaa. Innostuimme Jennin kanssa myös kokeilemaan, jos saisimme joulupukin konttiin hauskoja itsevalmistettuja saippuoita.
Aloittelimme ihan valmiista saippuamassasta, jonka tarvitsee vain sulattaa vesihauteessa. Ostimme tarvikkeet Sinooperista, koska verkkokauppojen postimaksut olivat näin pienelle määrälle aikamoiset. Eipä sillä, että askarteluliikkeen hankinnatkaan olisivat mitään edullisia. Ostimme siis 0,5 kg valkoista massaa sekä 1 kg läpikuultavaa massaa. Leikkasimme valkoisen massan pieniksi palasiksi ja sulatimme sen kattilassa. Sulaan massaan lisäsimme 4 ruokalusikallista tavallista kahvijauhetta sekä reilun ripauksen kardemummaa. Valmiin massaan kaadoimme litran maitopurkkiin jähmettymään.


Koska toinen saippuamassa oli läpikuultavaa ja ostimme sitä varten oliivin vihreän saippuavärin sekä omena-tuoksun. Testasimme tämän massan kanssa mikrossa sulatusta ja se toimi oikein nopeasti. Syntyi kuitenkin aika paljon hukkaa, koska nopeasti sulaessa massan pinnalle muodostui vaahtoa ja se piti kuoria pois. Lisäsimme sulaan massaan vain viisi tippaa väriä, että luonnollisuus säilyy sekä kolme tippaa tuoksua. Tämän saippuan muottina käytimme 1,5 litran maitopurkkia.

Meidän kahvisaippuastamme tuli hiukkasen vaaleampi Ratulan saippuaan verrattuna, mutta ohjelmassa käytettiinkin espressojauhetta. Kahviaromin seassa tuoksuu hienoinen kardemumma, joka mielestämme oli hyvä lisä saippuaan. Omenasaippuasta tuli kauniin läpikuultava, mutta siihen olisi voinut laittaa hiukkasen reilummin tuoksua. Näistä on kuitenkin mukava kääriä pikkuisia paketteja joululahjoiksi.


12 kommenttia:

Anne B. kirjoitti...

Ihanan näköisiä!

julia kirjoitti...

oi, tulipa kauniita. Paketit oikein lisäävät innostusta kokeilemaan itsekkin:)

Paula kirjoitti...

Ihania!

Stormby kirjoitti...

Kaunista jälkeä!

Kannattaa tutustua Saara Kuhan kirjaan "Käsintehtyä Saippuaa". Saippuan valmistus rasvoista ja öljyistä on tosi helppoa ja hauskaa, sekä tulee halvemmaksi kuin valmiin massan kanssa puljaaminen :)

(Mitä nyt eka jännitti hieman lipeän käyttäminen. Pelkäsin, että keittiö räjähtää, mutta eihän se...)

Ninuska kirjoitti...

Anne B. ja Paula: Kiitos!

Julia: Pakkaaminenhan on se mukavin vaihe... itsekin mietiskelin jo tekovaiheessa, että millaisia kivoja kääreitä saippuoihin sitten laittaisin.

Stormby: Joo, suunnitelmissa onkin seuraavaksi kokeilla koko prosessi ihan alusta asti. Nyt ekakertalaisena valitsimme tämän helpomman vaihtoehdon.

Käsittääkseni se lipeä haisee aikas pahalle ja minulla ei ole liesituuletinta. Varmaankin kannattaa hyödyntää koulun värjäämöä, jossa muutenkin käsitellään välillä aikamoisia aineita. Onneksi ei kuitenkaan ole mitään räjähdysvaaraa ;)

Anonyymi kirjoitti...

tosi kauniita! itsekin olen meinannut kokeilla, en ole vain saanut aikaiseksi käydä askartelukaupassa, toivottavasti sieltä tuota massa löydän. oliko minkä hintaista?

ja voi kuinka kauniiksi saippuat voi pakata :)

-tarja-

Ninuska kirjoitti...

Tarja: Sinooperissa valkoinen 0,5 kg:n massa maksoi n. 9 euroa ja läpikuultava 1 kg:n massa n. 14 euroa. Näistä saat noin 5 kahvisaippuaa ja 6-7 läpikuultavaa saippuaa, jos käytät saman kokoisia muotteja kuin me :)

Nettikaupoissa massat ovat edullisempia, mutta vastaavasti postikulut ovat aika kalliita.

Kannattaa kokeilla!

Inka kirjoitti...

Oi kuinka kauniita saippuoita! :)
Minäkin innoistuin tänä syksynä tekemään itse saippuaa, tosin sillä perinteisellä tavalla. Se ei suinkaan ole mitenkään hankalaa, enkä itse ole huomannut lipeän haisevan mitenkään erityisen pahalta (tosin ei se nyt hyvältäkään haise...). Ikkunan jos laittaa auki, niin sekin jo varmasti riittää jos ei liesituuletinta ole käytössä. Stormby'n mainitsema kirja on aivan loistava, siitä on tullut jo useampi resepti testattua. Oma suosikkini tällä hetkellä on ihan perinteinen oliiviöljysaippua sekä kamomillasaippua.

Ninuska kirjoitti...

Inka: Hyvä kuulla, että saippuan teko onnistuu myös kotona, vaikka käyttääkin lipeää. 60-luvun kerrostaloissa ei ilmeisesti ole poltettu ruokaa pohjaan, sillä meillä ei tosiaankaan ole liesituuletinta.

Täytyykin suunnata heti kirjastoon lainaamaan tuo kirja, sillä kamomillasaippua kuulostaa vastustamattomalta :)

Tässähän ihan innostuu lisää!

Anonyymi kirjoitti...

Ohoi, kuinka suloiset saippuat. Ihan syötävän näköisiä ja kauniit paketoinnit. Kyllä hän on onnellinen, joka sellaisen saa :)

-elli-

Villikissa kirjoitti...

Ihanan näköisiä saippuoita ja niin kauniisti pakattuja. :)

anpali kirjoitti...

Oi kuinka kauniita saippuoita! Miten olet saanut leikattua ne noin siististi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...